In de zorg wordt steeds meer gebruik gemaakt van technologische innovaties zoals domotica, devices, apps, software en robotica. Dat is noodzakelijk kwalitatief hoogwaardige zorg te kunnen blijven leveren ondanks de druk op zorgkosten. Hierbij is het van belang dat de zorgmedewerker in staat is om zelfstandig met allerlei vernieuwingen op het vlak van zorg ondersteunende technologie en innovaties om te gaan. Om dat optimaal te kunnen doen zijn digitale vaardigheden van zorg professionals van cruciaal belang.
Uit verschillende onderzoeken is echter gebleken dat 49% van de professionals in de zorg niet genoeg kennis heeft van ICT om hun werk goed te doen (Ictivity, 2018). Deze “digitale starters” beschikken onvoldoende over het vereiste digitale vaardigheidsniveau. Door het digitale vaardigheidsniveau van de medewerker te vergoten, wat het werkplezier en, de efficiency in werk processen doet toenemen, groeit het gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. Grotere digitale vaardigheid betekent een gelukkigere zorg professional en tijdwinst in de operaties; tijd die besteedt kan worden aan de cliënt/patiënt. Dat betekent een positieve bijdrage aan de kwaliteit van zorg, kostenbeheersing en een van de antwoorden op de uitdagingen op de arbeidsmarkt in de zorg. Het maakt ook de adoptie van technologie duurzaam gemakkelijker en vermindert de werkdruk.
Daarom is er in de Haagsche regio project “Samen Digitaal” in het leven geroepen. Respect is hierbij aangesloten sinds 2022 met als doel om op een efficiëntere manier een hoge kwaliteit van zorg te leveren met behulp van digitale hulpmiddelen en innovaties. De digitale starters worden hierbij op maat op weg geholpen door een geschoolde digicoach.
De digicoach is zeer zichtbaar binnen de organisatie. Hij/zij gaat op zoek naar de digitale starter en moedigt deze aan om te werken aan zijn/haar digitale vaardigheden. Eenmaal over de veelal ervaren drempel krijgt de digitale starter 1-op-1 begeleiding van de digicoach en ervaart al snel meer plezier in het werk.
“De eerste keer vond ik het wel wat lastig om bij haar [digicoach] binnen te stappen en om hulp te vragen, maar nu is de drempel weg. Je kan de digicoach alles vragen, ze vindt niks raar. Ik zal nog wel een paar keer moeten gaan, maar ik heb er al meer plezier in en het wordt steeds gemakkelijker.” – activiteitenbegeleider
“Afgezien van het feit dat ik digitaal vaardiger ben geworden, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Zoals ik zei, heb ik er meer plezier in om dingen te ontdekken en ik ben ook gewoon trots op mezelf als ik iets sneller voor elkaar krijg.” – eerste verantwoordelijke verzorgende
Daarnaast geeft de digicoach bij Respect trainingen in verschillende softwaretoepassingen zoals Teams, Outlook, OneDrive en het ECD. Verder denkt de digicoach actief mee over het gebruik van (nieuwe) toepassingen en de communicatie daar omheen. De digicoach schrijft werkinstructies, plaatst mededelingen op het intranet, en helpt mee aan de ontwikkeling van e-learnings.
De Digicoach helpt Respect om elke dag beter gebruik te maken van zorg ondersteunende technologie en innovaties, tegelijkertijd zorgt de Digicoach voor extra arbeidsvreugde en verbinding tussen de zorg professionals en de organisatie.
Iman Ghazi
Laat uw zorgen, onze zorgen worden.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.