Nieuws | 3 oktober 2023

Het vragenuurtje | 5 jaar Blue-Y

1. | Wat heb je gedaan vóór Blue-Y?

Hans

Hans: M’n carrière is in 1980 begonnen als medisch chemisch analist bij achtereenvolgens 2 ziekenhuizen. Na 7 jaar heb ik de overstap gemaakt als applicatieconsultant laboratoriumsystemen, naar een stichting die de ICT-beheerde voor 3 ziekenhuizen in Den Haag. Hier heb ik vervolgens diverse functies vervuld als teamleider applicatiebeheer, manager helpdesk, project-portfoliomanager en controller voor de stichting.

Aansluitend werd ik accountmanager/sales bij Getronics Careservices en uiteindelijk via diverse overnames ben ik als business consultant gestart bij PinkRoccade Healthcare. Vanaf 2015 weer terug in de laboratoriumdiagnostiek als interimmanager IT, projectmanager en adviseur en eind 2016 heb ik mijn baan bij PinkRoccade opgezegd en ben ik voor mezelf gestart. Eerst als ZZP-ér en in december 2017 is Blue-Y opgericht.

Patrick: Van origine ben ik verpleegkundige in de meervoudig gehandicaptenzorg en ben op die manier mijn carrière gestart. Ik ben al snel in het management terecht gekomen. Daarna meende ik meer commerciële body op te kunnen doen, buiten de zorg. Vervolgens ben ik in de consultancy terechtgekomen en ben ik al snel door een leverancier benaderd met de vraag of ik de vertaling tussen Zorg & ICT kon maken.

Zodoende ben ik in de wereld van zorgict beland. Ik heb éénmalig een uitstap gemaakt met het succesvol opzetten van een zorgbedrijf. Verder heb ik me altijd bezig gehouden met projecten/programma’s, interim-management en advisering gedaan op het raakvlak van zorg of ict.

Boudewijn

Boudewijn: Vanuit Verpleegkunde, via Beleid & Management in 1998 de ICT ingestapt. Hierbij ook het ICT-vak geleerd gedurende vele avondopleidingen. Binnen de ICT heb ik van programmeur, ontwerper, implementatie consultant tot projectmanagement projecten gerealiseerd. Dit altijd vanuit de link met de zorg en op het grensvlak van mensen, processen en ICT. Moeilijke vraagstukken tot een goede oplossing brengen is hierin mijn drijfveer.

Ik heb mijn loopbaan bij verschillende ondernemingen vormgegeven; Capgemini (Ernst & Young), Ordina, Siemens, Deloitte consulting en PinkRoccade Healthcare. Bij PinkRoccade heb ik voor het eerst een lijnmanagement rol vervuld, wat ik erg leuk vond, maar niet zonder de combinatie met zelf projecten draaien. In 2015 heb ik de stap gewaagd om voor mijzelf te gaan werken en heb me hierin wederom op mooie zorg ICT-projecten kunnen richten. In 2017 hebben Patrick, Hans en ik de krachten gebundeld en zijn we Blue-Y gestart.

2. | Wat was de aanleiding om voor jezelf te beginnen?

Hans: Van 2010 tot en met 2016 werkte ik als business consultant vrijwel uitsluitend voor klanten van PinkRoccade (ziekenhuizen). Mijn toenmalige werkgever paste niet langer bij me. Ik had een eigen kijk op projectmanagement, andere ambities en ik wilde de markt anders benaderen. Daarnaast verlieten steeds meer voor mij bekende collega’s de organisatie. Na enige twijfel heb ik de “onzekere” stap gezet naar zelfstandigheid en tot op heden geen enkel moment spijt van gehad. 

Patrick: Op een bepaald punt in mijn carrière ben ik gaan pionieren, nieuwe dingen opzetten en heb gemeend dat het anders kon. Ik geloof in zorgbedrijven, door een onderneming goed op te zetten, creëer je mogelijkheden om tot betere of andere zorg te komen en te voldoen aan behoeften. Hier wil ik een bijdrage aanleveren. Op het moment dat ik de kans zag als zelfstandige te gaan werken, wogen er voor mij twee zaken mee die de doorslag gaven:

De eerlijkheid gebied mij wel te zeggen, dat aanmoediging van familie/kennissen en vrienden zorgde dat ik de stap ook daadwerkelijk durfde te maken.

Boudewijn: Toen ik voor een bedrijf, onderdeel van een investeringsmaatschappij, werkte werd ik geconfronteerd met een investeringsmaatschappij die slechts oog had voor de financiële parameters waarop men de organisatie bestuurde. Het oog voor het leveren van kwaliteit en toegevoegde waarde aan de zorg was hierin volgens mij volledig ondergeschikt. Aangezien ik binnen deze concepten en uitgangspunten van een dergelijke organisatie, mijn team niet de juiste impulsen kon geven, heb ik mijn managementrol teruggegeven. Een verkenning via diverse gesprekken leerde mij dat ik overal aspecten tegenkwam, die mij niet bevielen. De enige juiste conclusie was dan ook dat ik het dan maar zelf moest gaan proberen. Zelf je werkzaamheden volgens eigen standaarden en prioriteiten kunnen vormgeven en vervolgens van hieruit een nieuw Zorg-ICT adviesbedrijf opzetten, was de enige logische keuze.

3. | Hoe zijn jullie gestart?

Hans: We wilden geen kopie van bestaande consultancy bedrijven worden, geen dikke adviesrapporten, geen kopieën van eerdere oplossingen, maar juist pragmatische maatwerk-adviezen waarmee we de IT in de zorg verder konden helpen. Geen gebaande paden bewandelen, maar mogelijkheden tot vernieuwing onderzoeken in proces en techniek en met de mens als belangrijkste ‘enabler’. 

Patrick: Onder het genot van goed eten en drinken bij “Koetjes en Kalfjes” in Amsterdam hebben we na vele malen overleg de richting gevonden, waarop we een consultancy bedrijf in de markt wilden positioneren. Als consultants hadden we natuurlijk al een verleden en vulden elkaar op een andere manier aan. Waar ik eerst enkel mocht adviseren, is onze drie-eenheid uiteindelijk in eigenaarschap uitgemond. Er moest marketingtechnisch een kleur in de naam en de ondertitel moest duidelijk maken dat we ons anders wilden opstellen. Blue-Y: “A New perspective.” 

Boudewijn: We kenden elkaar al vanuit een eerdere organisatie en zijn in gesprek gekomen over de toekomst en waar we elkaar eventueel konden vinden en versterken. Dit resulteerde in het filosoferen over de gewenste kernwaarden waar we voor stonden en hoe dit in een bedrijf vorm te geven. Op een terras in Amsterdam, onder het genot van een goed glas bier is Blue-Y tot stand gekomen en hebben we in stappen onze ambities en plannen opgeschreven. Dit resulteerde eind 2017 in de oprichting van Blue-Y. Vanuit het motto “Mooie en goede opdrachten doen met leuke mensen” hebben we vervolgens de volgende 5 jaar gebouwd aan onze organisatie.

4. | Wat of wie was jullie eerste Blue-Y klant?

Zorggroep Noorderboog, Comicro en Erasmus Medisch Centrum waren de eerste klanten waar Blue-Y aan gefactureerd heeft.

5. | Wat doen jullie anders, waar onderscheiden jullie je in?

Hans: We kijken samen met de klant naar de vraag achter de vraag. Wat is het feitelijke probleem, welke pijn ondervindt de klant en welke pijn ondervindt de klant van de klant. Van daaruit zoeken we samen met de klant naar de best passende totaaloplossing. We denken in mogelijkheden, niet alleen de technologie, niet alleen het proces maar een oplossing die op drie pijlers rust (technologie, proces en mens) en passend is voor de situatie bij de klant.

Patrick: We begeven ons in de projecten aan klantzijde. We zijn het verlengstuk van de zorgklant. We achterhalen de vraag achter de vraag in de organisatie en maken de vertaling van het door de leverancier ontwikkelde product. We adviseren projectleiders, daar waar de klant zichzelf in staat acht het project te borgen. We geven een opdracht terug als verwachtingen/behoeften en resultaten niet tot elkaar gaan komen. Vaak mogen we projecten overnemen of strategische rapporten, tactisch-operationeel tot wasdom laten komen. 

Boudewijn: Altijd oog hebben voor het leveren van toegevoegde waarde en kwaliteit in plaats van het maximaal uitnutten van de aanwezige projectbudgetten. Hierbij ook organisaties spiegelen of van ongevraagde adviezen voorzien. We gaan zelfs zover dat we alleen opdrachten aannemen waar we zelf in geloven en als het moet durven we zelfs een opdracht terug te geven als het beoogde resultaat in onze ogen niet behaald kan worden.

6. | Hoe ziet de gemiddelde werkdag er voor jou uit?

Hans: Er bestaat in mijn werk geen gemiddelde werkdag. Elke dag is anders en afhankelijk van de klant en het project dat aandacht vraagt of de organisatie of medewerkers Blue-Y waar aandacht voor nodig is. Zijn er geen prangende vragen, hoge prioriteiten, dan start mijn dag op de golfbaan of gewoon met aandacht voor mijn vrouw, kinderen of kleinkinderen. Zijn er wel belangrijke prioriteiten, dan zijn klantbezoek, Teams-meetings, of een adviesrapport top of mind. Kortom mijn dag begint bijna altijd met de vraag…, “wat is er vandaag belangrijk. Wat of wie krijgt vandaag prioriteit”.  

Patrick: Ik moet ervoor zorgen dat ik niet te diep in de dagelijkse operationele zaken duik om het contact met de markt en de ervaringen van onze medewerkers in het veld uit het oog te verliezen. In de praktijk merk ik dat ik vaak volledig op de klant gericht ben en te weinig aandacht besteed aan het verdelen van mijn inspanningen en het beheren van mijn capaciteit. Een typische werkdag bestaat uit het identificeren van de belangrijkste zaken, het stellen van prioriteiten en het managen van mijn activiteiten om aan de behoeften van onze klanten te voldoen. In mijn geval zal mijn dagelijkse routine nu een andere wending nemen, omdat ik me meer ga concentreren op het doorontwikkelen van Blue-Y. Dit is noodzakelijk gezien onze groeiplannen.

Boudewijn: Het begint altijd de avond ervoor, namelijk kijken hoe laat de wekker moet gaan. Door de Covid pandemie is thuiswerken ook een serieuze optie. Veelal lopen verschillende opdrachten en klanten op 1 dag door elkaar en maken we hierbij veel gebruik van de online-vergadermogelijkheden. Bij het thuiswerken is het voorgekomen dat ik voor 3 opdrachtgevers van afspraak naar afspraak wisselde, wat veel flexibiliteit vergt. Gelukkig kennen we ook dagen dat het minder hectisch gaat en je volledig gefocust kunt werken. Een werkdag van slechts 8 uur is een luxe.

7. | Waar haal je de meeste voldoening uit in je werk?

Hans: Uiteindelijk uit het behalen van resultaten. En dan niet alleen resultaten die direct zichtbaar zijn voor de klant (of voor anderen), maar zeker ook resultaten in de vorm van een adviesrapport waar ik tevreden over ben, actiepunten die ik heb afgehandeld, of een dashboard met resultaten van Blue-y.

Patrick: De daadwerkelijke zorg een beetje beter maken of het eindstation nu de cliënt, patiënt of medewerker is. Het zorgbedrijf toekomstbestendig maken, innovatie waar mogelijk toepassen. Dragen, meekijken en het gesprek met de kaarten op tafel. Ditzelfde pas ik toe naar de medewerkers en associates van Blue-y die mee willen bouwen aan wat we met Blue-Y voor ogen hebben. 

Boudewijn: Als ik op de Blue-Y Teamdagen vanuit de medewerkers hoor met welke opdrachten we bezig zijn en er een geweldige onderlinge sfeer in het team heerst, kan ik echt genieten. Dit zijn de gouden momenten. Hierin komen de successen bij klanten en de persoonlijke bijdrage van de Blue-Y’ers samen! Het feit dat je hier de veroorzaker en /of aanjager van bent is toch geweldig.

8. | Waar word je heel blij van?

Hans: Afwisseling in werk en privé. Nieuwe uitdagende opdrachten. Minder de inhoud in en meer de regie voeren over hetgeen nodig is om mooie resultaten te behalen.

Patrick: Werken en bouwen aan een bedrijf of initiatief, met anderen die hetzelfde doel nastreven. En vanzelfsprekend mijn gezin!

Boudewijn: Eigenlijk heb ik dit in de voorgaande vraag reeds aangegeven, maar het bereiken van resultaten, zorgt voor blijdschap. Resultaat kan zowel in een opdrachtcontext, in de ontwikkeling van Blue-Y als in successen in de ontwikkeling van individuele medewerkers zitten.

9. | Waar staan jullie over vijf jaar?

Hans: Ik hoop en verwacht dat Blue-Y haar ambities en groeidoelstellingen waarmaakt en uitgroeit naar een organisatie van 40+ medewerkers (60% loondienst, 40% associate). Dat Blue-Y zich blijft onderscheiden met een brede en eigenzinnige blik op IT-dienstverlening voor de zorgmarkt. Ik ben dan inmiddels 69 jaren jong. Ik geniet van mijn leven samen met Ellen, kinderen en kleinkinderen. Je vindt mij regelmatig op de golfbaan en doe nog steeds leuke uitdagende opdrachten op het gebied van labdiagnostiek als associate voor Blue-Y (ca.2 dagen per week, gedurende ca. 40 – 45 weken per jaar).

Patrick: Blue-Y is groter geworden, verstevigd/geconsolideerd met meerdere labels of afdelingen waarin we ons in kunnen ontplooien. Blue-Y Services (Shared Service Center/Outsourcing administraties), Blue-Y LABdiagnostiek en Blue-Y Consultancy.

Boudewijn: Over 5 jaar hebben we onze naam verder uitgebouwd als creatieve, resultaatgerichte en betrouwbare Zorg ICT consultancy partij. We zijn verdubbeld in medewerkers / associates en weten op een aantal aandachtsgebieden binnen de Zorg en ICT onderscheid te maken voor onze klanten.

10. | In mijn vrije tijd word ik heel blij van?

Hans: Ik val in herhaling…, een potje golf, tuinieren, leuke dingen doen samen met Ellen (reizen, fietsen, wandelen, de natuur in…), kinderen, kleinkinderen enz.  

Patrick: Mijn gezin, reizen of eropuit gaan. Ik geniet van veel dingen in het leven. Wat dat betreft ben ik privé niet veel anders dan zakelijk. Ook daar blijf ik bezig al mag ik er echt wel meer tijd voor vrij maken. 

Boudewijn: Tijd hebben voor wandelingen met Maya, bij voorkeur in de bergen of een ronde golf lopen is erg fijn. Ook word ik blij van muziek maken, luisteren en beleven. 

11. | Wil je nog iets kwijt?

Hans: Sowieso heel veel succes met en voor Blue-Y. Ik blijf graag mijn steentje bijdragen, zolang ik er energie van krijg.

Patrick: Als eigenaar en senior consultant moet je anderen soms leren vallen en opstaan. De kunst is dit op de juiste manieren te laten gebeuren en begeleiden waar nodig. Daar hebben we zowel naar de klant als naar de medewerker toe, een (harde) leerschool in gehad. We worden vaak gevraagd projecten op te pakken die mis zijn gegaan, daar zie ik verschillende zaken gebeuren: 

1. Adviseren: te vaak wordt de klant gevolgd, zonder dat gemotiveerd wordt wat de consequenties van keuzes zijn, welke paden te bewandelen zijn en wat de voor- en nadelen zijn. Er wordt niet begrepen wat gekocht wordt, wat de verandering zou kunnen zijn met bijbehorende consequenties en hoe je gedegen een project of programma uitrolt. 

2. Toetsen van de verwachting: Blijf toetsen of de verwachting overeenkomt, staan ze nog in de wedstrijd of zijn ze reeds afgedwaald.

3. Men is kwijt wat de originele aanpak/scope is. Als projectmanager/leider val je eerst terug op projectvaardigheden. Staat de projectorganisatie, doen we wat we afgesproken hebben.

Medewerkers bieden we de kans om zich te ontplooien. Er is ruimte voor groei en ontwikkeling. We verwachten een grote zelfstandigheid, maar begeleiden en faciliteren ze  waar nodig. Er is een hoge mate van flexibiliteit vereist. Naast dit alles laten we de medewerkers meevieren in onze behaalde successen en groei van het bedrijf.

Boudewijn: Nee hoor!

Vorige bericht
Volgende bericht
Terug naar nieuws

Adviseur nodig?

Laat uw zorgen, onze zorgen worden.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Contact opnemen Doe de Blue-Y Scan