Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft de planbare zorg uitgesteld tot en met in ieder geval 28 april 2020. Waar mogelijk vervangen ze nu de afspraak door een telefonisch consult. Beeldbellen kan daarbij van grote toegevoegde waarde zijn. Denk bijvoorbeeld aan de begeleiding door fysiotherapeuten bij thuisoefeningen voor patiënten. Ook naasten van coronapatiënten op de Intensive Care vinden het vaak prettig om via beeldbellen contact te hebben met de zorgverleners. Dit kan met de BeterDichtbij app, waar tevens ook een chatmogelijkheid in zit voor het stellen van vragen.
Sinds december 2019 ben ik in Nij Smellinghe projectleider om vervolg te geven aan het BeterDichtbij-project in het ziekenhuis. We hadden een mooi plan van aanpak en zouden gaan starten met de eerste enthousiaste poliklinieken, maar toen kwam het coronavirus in Nederland. In verband met de maatregelen, werd ik gevraagd om vanuit huis te werken. Tegelijkertijd werd door Nij Smellinghe de beslissing genomen om versneld uit te gaan rollen (inclusief extra functionaliteit: beeldbellen), om poli’s de mogelijkheid te bieden om te beeldbellen en met de chatfunctie de wederzijdse bereikbaarheid te verbeteren.
Intern zijn medewerkers aangehaakt om op locatie ondersteuning te bieden, poli’s te informeren en draagvlak te creëren. Voor de Intensive Care is er een hulpteam samengesteld (met programmamanagers, projectleiders, maatschappelijk werk en fysiotherapeuten) om de afdeling te ondersteunen bij het gebruik van de BeterDichtbij. De samenwerking verloopt soepel en natuurlijk. Op basis van behoefte en noodzaak is een prioritering gemaakt. Ik begeleid het proces op afstand, zorg dat poli’s de juiste informatie ontvangen, ben vraagbaak, houd het overzicht en stem daarin af met BeterDichtbij, ICT en de interne procesbegeleiders.
Het resultaat dat we tot nu toe bereikt hebben, is echt het resultaat van samenwerken. Met elkaar zetten we ons in voor bereikbare en toegankelijke zorg!
De juiste zorg op de juiste plek en het communiceren op een manier die bij de patiënt past. Een implementatie die normaal enkele weken per afdeling beslaat, wordt nu gedaan in enkele dagen. Dit vraagt veel van de zorg, ICT, de leverancier en het projectteam dat inmiddels is uitgebreid vanuit alle hoeken van de organisatie. Trots zijn we op de positieve mindset, creatieve oplossingen, mooie initiatieven en samenwerkingen. Ons doel is om met de inzet van beeldbellen en chatten via BeterDichtbij de zorg zo veel mogelijk bereikbaar en toegankelijk te houden voor de patiënten.
Renske van der Wal
Projectleider BeterDichtbij | Ziekenhuis Nij Smellinghe (Consultant Blue-Y)
Laat uw zorgen, onze zorgen worden.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.